A story of my life

Wednesday, 4 September 2013

Post Exam Vacation : LONDON

Assalamualaikum

Hi peeps!
It's been a while since I posted my last entry here. Been quite busy with my final exam and stuffs. But not for long... me and my other travelling peeps have had this plan of travelling to places in europe since..... I can't even remember since when. Haha.
And by that, I can tell that we have had this plan in head for quite a time. So here goes....

Last week, me and my friends traveled to 3 different countries (or is it 4?) continuosly for 11 days, more or less. The journey begins with London as our first destination :)
5 hari di London, cukup rasanya bagi kami untuk menjelajah dan meneroka seluruh tempat-tempat menarik yang ada dekat situ. Setibanya di London Standstet Airport, kami mengambil bas untuk ke Kota London. Underground di London jugak agak efficient. But don't forget to buy an Oyster Card (function like Touch n Go) as it will make your life easier. Oh ya,we lived in Bayswater, it's quite near to the Malaysian Hall.

20.08.2013

Seawal jam 9 pagi, kitorang terus pergi ke Buckingham Palace untuk menyaksikan upacara Changing Guard yang hanya akan bermula pada jam 11,30 pagi. So, kenapa kena datang awal? Ha sebab yang mudah, supaya dapat cop tempat dekat depan sebab nanti tempat ni nescaya akan dipenuhi dengan orang ramai.


Salah satu sebab yang lain, korang boleh bergambar sesuka hati korang dekat Buckingham Palace ni sebab tak ramai orang lagi. Hihi

Ni masa tak ramai lagi


Ha! Told ya! Kan ramai umat manusia tu. Nasib baik dapat duduk depan. So dapat la ambil gambar-gambar seperti di bawah ni

Changing The Guard

In the evening, we decided to go to the Natural History Museum. Korang pernah tengok cerita Night At The Museum tak? Ha so ni la muziumnya, cuma yang lokasi penggambaran cerita tu di US. Ni di UK.

Apotosaurus
T-Rex


Yang bestnya, masuk percuma. So, mana-mana parents yang malas nak bawak anak-anak pergi zoo tu, boleh la ke sini. Haha. Tapi, dinasihatkan jangan datang sini waktu malam, sebab semua makhluk-makhluk ni akan hidup pada waktu malam. Gotcha!

Then, jangan lupa singgah di Science Museum sebab bangunannya bersebelahan je dan masuk juga adalah percuma. Not to forget Royal Albert Hall as well since it's only a walking distance from there.

Royal Albert Hall
22.08.2013


Rasanya dah tak perlu terangkan kot gambar apa di atas. London Eye, the tallest ferris wheel in Europe, sememangnya menjadi salah satu tarikan utama apabila berkunjung ke London. Dinasihatkan kalau nak beli tiket ni, beli yang siap pakej dengan tempat tarikan yang lain. Sebabnya of couse lebih murah.

From top, you can enjoy the scenery of the whole city of London




Dan jangan lupa untuk pergi tayangan 4D London Eye sebab harga tiket korang dah include sekali dengan 4D show.

Besides that, Madame Tussauds jugak boleh masukkan dalam list. It's worth it. Walaupun kitorang dah pernah pergi sebelum ni, but it's totallty different. I mean, lebih banyak selebriti-selebriti and also dekat dalam tu akan ada ride, dan jugak 4D show. Hehe. And and and ada Dungeon jugak dekat dalam ni xP



We took around 2 hours to complete our 'tours' inside the Madame Tussauds. Itu pun banyak skip, sebab terlalu sesak dengan orang ramai.

Hogwarts Express
Yeah, now it feels like I'm one of the characters in the sequel of Harry Potter. Platform Nine and Three-Quarters (Platform 9¾) is a platform at King's Cross Station in London. Kepada peminat Harry Potter boleh la berkunjung ke sini. Free je pun untuk bergambar, unless korang nak beli gambar daripada photographer sana.

Oxford Street, sememangnya menjadi tempat kegemaran bagi mereka yang gemar bershopping.



Pada sebelah malam pula, kitorang ke Trafalgar Square untuk menikmati angin yang sepoi-sepoi bahasa.



23.08.2013

Early in the morning, we went to the Camden Market, somewhere in Camden Town. Basically dekat sini jual baju-baju dan barang-barang souvenirs yang dikatakan murah. Tapi bila aku check, rasanya dekat Bayswater lagi murah. Hihi


Then we had our lunch at Bayswater, as there are a lot of Halal Restaurant there.

Masa upload gambar ni, sampai terbau-bau makanan ni. Penangan

And also, kitorang kena pergi solat Jumaat dekat Malaysian Hall yang juga berhampiran dengan kedai makan kami. So here, my first khutbah in Bahasa Melayu after 5 months of staying oversea. :')

Waktu petang pula digunakan untuk menghabiskan tempat-tempat menarik yang belum pergi. Yeah tepat sekali, Big Ben dan Tower Bridge!




Masa berjalan-jalan ke St. James Park, sempat pulak bergambar dengan 'Pak Guard' ni.



St James Park merupakan taman rekreasi, tempat orang bersantai pada waktu-waktu petang macam ni.





London Bridge is falling down
Falling down, falling down
London Bridge is falling down
My fair lady

Pernah dengar lagu ni? Ha masa kecik-kecik dulu kita selalu nyanyi kan? Sekarang aku dah berjaya pijak merentasinya. Tak falling down pun. Haha xP



Agak lama jugak la duduk lepak dekat kawasan ni. Just simply because we wanna see both the day and the night view of this magnificient bridge.

And on 24th August, kitorang pun pergi menerbangkan diri ke lokasi seterusnya. Nak tau di mana? Just wait for the next part. Till then. Bye

Trip Advisor
Bayswater is a good place for staying because;
- Souvenirs murah
- Banyak kedai makanan halal ( kedai Melayu pun banyak jugak)
- Berdekatan Malaysian Hall

Thanks for reading this.

10 comments:

  1. ala pendeknya! beria i sedia popcorn tau kat tepi.

    ReplyDelete
  2. Hi,
    New visitor ni.. Hehe

    Dalam banyak2 gambaq, hak kat platform 9 3/4 yang paling epic.. Haha kenonon da nak kena tinggal train tapi sempat senyum? Hahaha ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan kan kan? Btw thanks for visiting :)

      Delete
  3. betul kat bayswater mmg banyak kedai makan halal n kedai souvenier. lama tu 5 hari patut santai2 je.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 hari tu pun tak habis cover semua tempat lagi kak :D

      Delete
  4. Sorry, tumpang iklan ye Tuan Blog...

    Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

    Homestay di london
    @
    Homestay-london


    TQ n sorry again..

    ReplyDelete
  5. hey bro, dekat oxford street time shopping sales dia bila start and sesak tak

    ReplyDelete

  6. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
    احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
    تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
    العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
    تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
    مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
    شركة تنظيف بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالجبيل
    شركة تنظيف فلل بالجبيل


    شركة تنظيف مجالس بالجبيل
    شركة تنظيف منازل بالقطيف
    شركة تنظيف مجالس بالقطيف
    شركة تنظيف سجاد بالقطيف
    شركة تنظيف شقق بالقطيف

    ReplyDelete